Humpuukia!

Lehteä lukiessani hyppään sujuvasti urheilu-uutisten yli. Ne eivät minua juurikaan kiinnosta. Toisaalta tiedän, että jotkut ovat hyvinkin kiinnostuneita urheilusivuista, ja se heille suotakoon. Asia ei aiheuta minussa minkäänlaisia tuntemuksia, ei edes se että lehti saattaisi olla jonkun sentin halvempi jos urheilusivut olisivat jääneet painamatta.

Saman logiikan mukaan voisi kuvitella, että ei-uskovia ei uskovien touhut juurikaan kiinnostaisi. Antaa hihhuloida rauhassa, ei se minua liikuta. Näin asia taitaakin olla useimpien kohdalla.

Mutta sitten löytyvät itseään vakaamuksellisiksi ateisteiksi kutsuvat, joiden elämäntehtävä on hyökätä uskontoja vastaan ja joilla on pakonomainen tarve todistaa, että koko homma on humpuukia. Voi kuinka monta hyllymetriä asiasta on kirjoitettu teoksia, joiden tarkoituksena on vain lyödä maahan kaikki argumentit, jotka millään laillia tukevat uskontoa. Ateistisen liikkeen kärkinimenä lienee David Hawkings.

Vapaa-ajattelijatkin käyttivät todennäköisesti kymmeniä tuhansia euroja rahojaan kadunvarsikampanjaansa ’Jumalaa tuskin on olemassa, lakkaa siis murehtimasta ja nauti elämästä’. Miksi ihmeessä? Kokivatko he saaneensa käytetyille rahoille vastinetta?

Toisaalta miksen ole nähnyt ainoatakaan kampanjaa ’Luontaistuotteet tuskin toimivat, lakkaa siis ostamasta niitä ja nauti elämästä’? Kyllähän niistäkin väitetään että ne ovat täyttä huijausta. Vaan eipä ole kukaan valmis pistämään tuhansia euroja sellaiseen.

Ateisteja kuunnellessa pulpahtaa väkisinkin yksi asia mieleen: mikä heitä uskossa nyppii niin pahasti, että he ovat valmiita nousemaan barrikaadeille julistamaan omaa uskoaan?

Kyllä! Sanoin uskoaan. Ääri-ateistit ovat paljon uskovampia kuin useimmat meistä kaduntallaajista. Heillä on monenlaisia argumentteja uskoa vastaan, mutta lopulta he törmäävät samaan haasteeseen kuin uskovatkin: koska vedenpitäviä todisteita Jumalaa vastaan ei ole, he ovat joutuneet ottamaan sen saman uskonaskeleen, jonka uskovat ovat ottaneet päättäessään, että Jumala on totta.

Vaikka ateistien toiminta harmittaakin välillä, on heidän toiminnassaan jotain rohkaisevaa; Jumalassa on niin hurja voima, että sen vastustamiseen on pakko käyttää valtavasti energiaa. Jos Jumala olisi oikeasti pelkkää huijausta eikä sen takana olisi aitoa yliluonnollista voimaa, sen kumoamisen luulisi olevan paljon helpompaa!

Vaan eipä ole, ja se todistaa jo itsessään paljon!

Comments are closed.