Lässyn lässyn

Tyypillinen suomalainen kansalainen lienee määriteltävissä näin: koulussa uskonnontunnilla tuli pysyttyä suurin piirtein hereillä. Kristinuskoon on periaatteessa ihan positiivinen vire, mutta asia ei kyllä putkahda arjessa millään lailla esille. Kirkossa tulee käytyä enintään jouluna tai kauneimmissa joululauluissa (ja tietty häissä, kasteissa ja hautajaisissa). Jos jollain adjektiivilla suhtatutumista pitäisi kuvata, niin lähimpänä varmaan olisi ’laimea’.

Uutiset maailmalta taas kertovat kovin toisenlaista tarinaa; kolmansissa maissa kristillinen kirkko kasvaa räjähdysmäisesti, ja ihmiset harjoittavat uskoaan maissa, joissa tunnustautuminen kristityksi saattaa maksaa hengen. Tällaista ei voi enää kuvata laimeaksi!

Mikä meitä erottaa?

Evankelista Kalevi Lehtinen kiteytti ongelman aikanaan Karpolla on asiaa-ohjelmassa aivan loistavasti: meidät on rokotettu kristinuskoa vastaan! Rokotuksessahan annetaan heikennettyä pöpöä, jotta immuunipuolustuksemme reagoisi ja kehittäisi vastustuskyvyn. Onko käynyt niin, että kun uskontoa annetaan pieninä turhan laimeina paloina läpi lapsuutemme ja nuoruutemme, tapahtuu immunisaatio uskoa vastaan: asia ei enää kosketa.

(nyt joku ateisti taputtaa karvaisia käsiään, kun menin vertaamaan uskoa bakteeriin! Taputa ihan rauhassa vaan, mutta muista että vaikka osa pöpöistä aiheuttaa tauteja, monet ovat myös hyödyllisiä (esim. maitohappobakteerit) ja ilman ruuansulatuskanavan pöpöjä kuolisimme!)

Onko jotain tehtävissä? Mielestäni on! Immunisaatio nimittäin koskee – pahoittelut ikävästä sanavalinnastani – liian usein kirkoissa ja varsinkin mediassa näkyvää lässyn-lässyn-kristinuskoa. Tämä kristinuskon muoto puhuu söpöjä elämänkatsomuksellisia juttuja ja lykkää jeesukset ja muut hömpötykset turhina nurkkaan pölyttymään. Meille rokotetuille tällaisen heiveröisen sanoman tuominen kilpistyy heti ensimmäiseen vartiolinjaan. Eipä ihme ettei se kosketa.

Sen sijaan mitä jos uskon viesti tuotaisiin tarpeeksi vahvasti esille? Meillä on kaikkivaltias Jumala ja armon tuonut Jeesus, ja näiden avulla lähes kaikki maailman ongelmat voitaisiin ratkaista vaikka heti (miten? lue Miksi on vääryyttä ja Oikeudenmukaisuudesta)? Ja että tämä maailma on vain alkulämmittelyä eikä vaelluksemme lopu kuolemaan, jolloin hautajaisissa meidän ei tarvitisi sanoa rakkaallemme ’jää hyvästi’ vaan ’näkemiin’?

Alkaisikohan sitten jo koskettamaan?

Comments are closed.