Miksi maailmassa on vääryyttä?

Maailmassa on paljon vääryyttä: sotia, nälänhätää, ihmiskauppaa, sairauksia ja paljon muuta. Väistämättä nousee mieleen kysymys, miksi Jumala sallii tämän. Miksei hän puutu aktiivisesti asioihin ja korjaa asioita?

Iso osa maailman vääryydestä on ihmisten toisilleen aiheuttamaa. Suuri osa näistä vääryyksistä aiheutuvat siitä, että ihmiset eivät tee sitä mitä pitäisi tehdä; huolehtia toisista ja rakastaa lähimmäistä. Itsekkyys, vallanhimo ja muita peri-inhimillisiä piirteitä löytyy niiden ihmisten takaa, jotka ovat vastuussa vääryyksistä.

Eikö Jumala voi sitten oikaista näiden ihmisten mielet ja saada asiat paremmiksi? Näin Hän ei halua tehdä, sillä hän on jostain ihmeen syystä antanut meille valinnan vapauden; voimme ottaa askeleen Hänen tahtonsa suuntaan ja elää niin kuin pitäisi, mutta voimme myös päättää toisin. Maailman väärintekijät ovat päättäneet toisin. Heillä on Jumalan siihen antama oikeus.

(Jotenkin tuntuu että valinnan vapauden antaminen meille taulapäille ei ollut Jumalalta mikään kauhean välkky idea, mutta en tunne olevani oikeutettu tuomitsemaan. Tärkeä uskonaskel on se kun että luottaa siihen että Jumalan päätökset ovat oikeita, vaikka emme niitä ymmärräkään.)

Ilman valinnanvapautta olisimme vain sätkyukkoja. Toki silloin maailma olisi täydellinen ja ihmiset tekisivät toisilleen mikä on heille parasta, mutta olisitko sinä valmis siihen? Eikö kuitenkin ole rajattoman arvokasta, että meillä on valinnan vapaus? Meidän tehtävämme on käyttää tätä oikeutta vastuullisesti ja toteuttaa sitä, mitä Jeesus meille opetti. Valitettavan moni sanoo lähimmäisenrakkaudelle piupaut ja ajaa maailmamme siihen tilaan, missä se on.

Mutta sitten on se vaikeammin selitettävä vääryys: miksi tsunami tappoi 250000 ihmistä yhdessä päivässä? Miksi lapsia kuolee syöpään tai syntyy vaikeavammaisina? Tähän minulla ei ole muuta kuin Kalevi Lehtisen kertoma tarina, joka meni osapuilleen näin: Ruotsissa mies kulki hautausmaalla, missä hän näki hautakiven, jossa syntymä ja kuolinpäivä olivat samat. Kivessä oli lohduton sana: Varför? Myös toinen hautakivi oli hyvin nuorena nukkuneen hauta, ja siitä löytyi sama sana, mutta lisäksi kaksi muuta sanaa: Gud vet varför.

Moni asia on tässä maailmassa vailla järkevää selitystä, mutta jälkimmäisen hautakiven kirjoittaja oli ottanut kaikkein suurimman uskonaskeleen mitä ihminen voi ottaa; lapsensa kuoleman hetkellä luotti siihen että Jumala pitää vääryydenkin keskellä meistä huolen.

Gud vet varför.

Comments are closed.