Usko ja tiede, osa 2

Aluksi voit ihmetellä, miten seuraava tarina liittyy yhtään mihinkään, mutta lopussa löytyy ’vertauksen’ selitys (vertaukset ovat todella hyvä keino kertoa hankalia asioita, Jeesuskin tiesi sen!)

Kuvitellaan mies, joka on asunut koko ikänsä autiolla saarella, sivistysen ulottumattomissa. Hän ei osaa lukea, ei kirjoittaa, eikä tiedä nykytekniikasta hölkäsen pöläystä.

Kerran hän löytää rannalta laskukoneen. Mistä lienee sinne tupsahtanut. Hän tutkiskelee sitä aikansa, ihmettelee pieniä nappuloita joissa on kummallisia venkuroita. Painellessaan nappuloita yhtäkkiä koneeseen ilmestyy outoa tekstiä. Painellessaan nappuloita teksti muuttuu.

Pikku hiljaa mies alkaa ymmärtää, että kun painelee tietyssä järjestyksessä nappuloita, saa tietyn näköistä tekstiä. Hän ymmärtää koneen toimintaa paremmin ja paremmin, ja lopulta hän on täysin perillä laitteen toiminnasta.

Hieno juttu. Vaan mitä luulet, ymmärtääkö mies, miksi tämä laite on koskaan tehty? Mikä on sen tarkoitus? Kuka sen on suunnitellut? Näihin kysymyksiin mies ei koskaan tule saamaan yksin vastausta, vaikka kuinka tutkisi konetta ja sen toimintaa.

Miehen saarelle tupsahtaa tutkimusmatkailija. Mies esittelee laskukonetta, ja toivoo tämän tulokkaan pystyvän kertomaan sen merkityksen. Tutkimusmatkailija kertoo, että koneen on rakentanut Casio ja kone on luotu laskujen ratkaisemiseen. Näitä vastauksia tarinamme mies ei olisi ikinä saanut selville ilman tätä ulkopuolista tutkimusmatkailijaa. Hänen oli myöskin luotettava tutkimusmatkailijaan että hänen kertomansa on totta, sillä miehellä ei ole keinoa todistaa asiaa oikeaksi tai vääräksi.

Keksitkö jo, mitä vertauksella haen takaa? Tuo aution saaren mies on tiedeyhteisö, jonka tutkii maailmaa ja sen toimintaa. Tiede tuottaa jatkuvasti uusia löytöjä ja paljastaa maailman rakennetta yhä tarkemmin ja tarkemmin.

Mutta vaikka kuinka tutkitaan ja tutkitaan, ei tiede pysty löytämään vastausta siihen, miksi tämä maailma on tehty, mikä on sen tarkoitus ja ennen kaikkea, kuka on sen suunnitellut. Tieteellinen tutkimus paljastaa meille maksimissaan vain ’laskukoneen’ toiminnan.

Arvannet jo, mikä on meidän maailmamme ’tutkimusmatkailijan’ vastine? Raamatusta löydämme vastauksen, kuka on maailman suunnittelija. Raamatun tehtävä on kertoa meille se se, mitä muilla keinoin emme ikinä pysty selvittämään.

Mutta kertooko Raamattu sen oikean totuuden asiasta? Sanoisinkos, että kyseessä on uskonaskeleen oton paikka! Otatko askeleen, se on sinun ja Jumalan välinen asia, tiede ei liity siihen millään lailla – tiede ei tule ikinä kertomaan vastausta elämän tarkoitukseen ja siihen, kuka kaiken on luonut. Ei vaikka kuinka jotkut siinnikkäästi niin väittävät.

He ovat vain miehiä autiolla saarella.

Comments are closed.