Uskon Supermarket

Lehtien palstoilta saamme välillä lukea, että jokin julkkis on ’löytänyt oman uskonsa’. Tarkemmin juttua tutkaillessa voikin havaita, että henkilön usko koostuu kaikennäköisestä; vähän Jumalaa, vähän joogaa, vähän enkeleitä.

Kuulostaa juurikin siltä, että kyseinen henkilö on lähtenyt shoppailemaan Uskon Supermarkettiin, ja poiminut kärryynsä sellaiset komponentit eri uskonnoista, uskomuksista tai muusta hengelisestä, jotka häntä itseään on miellyttänyt. Näistä hän on saanut paketoitua ’oman uskonsa’, hänen tarpeisiinsa ja mieltymyksiinsä sopivan tuotteen, jossa jumala on juuri kantajansa näköinen ja toteuttaa juuri hänen toiveensa.

Uskon Supermarket myy kenelle tahansa mitä tahansa. Tarjontaa on laidasta laitaan, ja jokainen löytää varmasti jotain. Eikös olekin mukava kauppa!

Ongelma tämän kaupan tuotteissa on, että ne eivät sisällä mitään takuuta tai tuotetukea. Kotiin päästyään shoppailija voi ehkä hetken ollakin tyytyväinen ostoksiinsa, mutta mitä tapahtuu kun ensimmäinen vastoinkäyminen tulee eteen, vaikkapa pieni uskonkriisi? Ostokset sortuvat hyvin nopeasti kuin korttitalo, ja hienoista ostoksista ei olekaan nopeasti mitään jäljellä. Mistään ei saa myöskään tukea, sillä kenelläkään muulla ei vastaavaa ole, eikä kukaan pysty auttamaan.

Mitäs jos seuraavalla kerralla Supermarkettiin poiketessaan tämä henkilö nappaisikin vain yhden tuotteen mukaansa: ’Kristinusko’, jonka mukana tulee hieno Jeesus Action man-figuuri! Tuote sisältää kaiken tarvittavan, tuotetta on testattu menestyksekkäästi viimeiset 2000 vuotta, ja sisältää erittäin kattavan tuotetuen.

Mutta mutta! Mitä jos kaikki Kristinusko-tuotteen ominaisuudet eivät miellytäkään ostajaa? Ainakin synti ja muut ikävyydet mieluusti jättäisi pois. Tähän voi vain todeta, että tämä tuote on varsin pitkän (lue: ikuisuus) tuotekehityksen tulos, ja ominaisuudet, jotka voivat alkuun vaikuttaa ikäviltä, ovatkin juuri sen olennaisin osa!

(Mietitään esimerkkinä vaikka autoa, ensimmäistä kertaa auton ratissa oleva varmasti tuskailee manuaalivaihteiden kanssa, ja varmasti haluaisi jättää koko vaihteiston pois. Mitä luulet, toimiiko auto ilman vaihteita kuten pitää?)

Uskonshoppailu, jossa kasataan oman näköinen jumala, kuulostaa hienolta ja trendikkäältä, mutta hiukankaan tarkemmin ajatellen koko homma on itsepetosta. Nykypäivän ihmisen hengellisyyden tarve on valtava, ja tarjontaa yllin kyllin. Kaikki tiet eivät kuitenkaan vie Roomaan, eli uskosta ei voi muokata juuri oman näköistänsä.

Hieno juttu, tarinamme henkilö laittoi Kristinusko-tuotteen kärryynsä! On tärkeää, että kärryyn ei päädy mitään muuta, sillä kristinusko-nimikkeen alle ei voi änkeä kuin aidon kristinuskon. Etenkin muodissa oleva ’enkeli-usko’ saatetaan sotkea jollain lailla kristinuskoon, ja sitten ollaan todella tukevasti eksyksissä.

Mikä sitten on se aito kristinusko? Vastaus on tässä:

’Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.’ (Johanneksen evankeliumi 3:16)

Ota tai jätä.

Comments are closed.